Batısında Kurbağalıdere ve 15 Temmuz çevre yolu Şehitler Köprüsü (ulusal karayolu 1) ve Hasan Paşa mahallesi; doğusunda Merdivenköy mahallesi bulunur. Güneyde Kayışdağı Caddesi ile Zühtü Paşa ve Feneryolu mahallelerine; Kuzeyde D 100 karayoluna ve Ünalan Mahallesi’ne bitişik olan Fikirtepe, artan nüfus nedeniyle 1975 yılında üç mahalleye bölünmüştür. Bunlar Devrim (1980 sonrası Dumlupınar), Fikirtepe ve Eğitim mahalleleri ile Mandıra Caddesi ile Hızır Bey Caddesi arasındaki bölgede mahalleye adını veren orijinal Fikirtepe mahallesidir. Güneyde Eğitim, kuzeyde Dumlupınar bulunmaktadır.

Kız Öğretmen Okulunun 1966 yılında Çapa’dan Fikirtepe’ ye taşınmasından sonra gelişmeye başlayan güney kısım, Eğitim Mahallesi olarak bilinmektedir. Erkin ve Fahreddin Kerim Gökay hatlarının oluşturduğu Maarif Mahallesi, Fikirtepe’ nin en modern kısmıdır. Kadıköy’de çoğunluğu çok yüksek bloklardan oluşan yerleşim dokusu ile Fikirtepe ve Dumlupınar semtlerinden hemen ayrılmaktadır.

Doğuda Dumlupınar, batıda Fikirtepe ilçelerinde iki veya üç katlı gecekonduların sıra dışı yerleşimleri var. Fikirtepe ve Dumlupınar mahalleleri Kadıköy sınırları içindeki tek gecekondu mahalleleridir. İstanbul Şehir Merkezi inşa etmek için arazinin az olması nedeniyle, birçok yatırımcının bu alan ilgisini çekmektedir.

İstanbul'un kentsel dönüşüm noktalarından Kadıköy Fikirtepe'de düğüm çözüldü. Bakanlık tarafından yürütülen proje kapsamında 1.134 konut tamamlandı.

Gecekondudan oluşan Fikirtepe, 2007 yılında "kentsel dönüşüm alanı" ilan edildi. Fikirtepe ve çevresinin "İmar Planı" uygulamasına göre yürütülen imar çalışmaları ile bölgede başlayan dönüşüm tamamlanamadı. İnşaat firmalarının, müteahhitlerin ve arazi sahiplerinin karşılaştığı sorunlardan dolayı.

Fikirtepe’ de Son Durum Nedir?

2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle Fikirtepe' de kentsel dönüşüm çalışmaları devlet tarafından yapılmaya başlandı. Çevre Şehircilik, Kentsel Planlama ve İklim Değişikliği bakanlığı projenin tamamlanmasına yönelik çalışmaları olumlu sonuçlandı.

Çevre Şehircilik, Kentsel Planlama ve İklim Değişikliği bakanlığı yeni kentsel işleme projesinin 1134 kişinin evini tamamladı ve teslim etti. Gelecek yıl ortasından itibaren konutların etap etap teslim edilmeye başlanacağını ve iki yılın sonunda, toplam 11.000 bağımsız bölümü tamamlayacaklarını açıkladı.

Sorun Nasıl Çözüldü?

1984 Yılında Fikirtepe de gecekondular yasalaştı. 1991 yılında hak sahiplerine tapu belgeleri dağıtılmıştır. Zamanla gecekondular apartmanlara dönüştü.

2005 yılında Özel Proje Alanı ilan edilmiştir. 2007 yılında Alan, İstanbul Belediyesi tarafından “Kentsel Dönüşüm Alanı” olarak belirlenmiştir. 2008 yılında 1/1000 ölçeğinde uygulanan imar planı “özel proje alanı” olarak planlanan alanda faaliyete geçmiştir. 2010 yılında 14629 yeni dairenin inşa edilmesi planlandı. Bu sayı sonradan 35.000’e yükseldi. 2012 yılında 6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun yayımlanmıştır. 2013 yılında riskli bölge ilan edildi.

2015 yılında Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi meslek odaları tarafından mahkemeye taşınmış ve planlar iptal edilmeye başlanmıştır.

Bakanlık Büyük Dönüşümü Başlattı

Fikirtepe’ de 2020’de yıkılan ancak inşası başlanmayan alanlar var, müteahhit firmalar süreci tamamlamayacaklarını, hak sahiplerinin konut kira yardımı bile alamadıklarını, başlatılan ancak belirli nedenlerle devam ettirilmeyen projelerde sorunlarla karşılaşıldığını söylüyorlar. Bu sorunların yaşandığı bir bölgede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sorunu çözmek için kentsel geçişi tamamlayamayan 55 hektarlık alanda büyük bir dönüşüm başlattı.

Bölme planları ve bölme uygulamaları kısa sürede tamamlanır. 2 İrtibat Bürosu kurulmuş ve hak sahiplerine bilgi ve konut yardımı süreci başlamıştır.

Bakanlık Süreci Nasıl Yürüttü

Büyük dönüşüm bölgesinde, şu anda 1.299 bina ve 5.565 bağımsız alan veya daha önce yıkılmış yaklaşık 2.000 bağımsız alan yani yaklaşık 400 bina var. Mevcut 1299 binaya 150 günlük tahliye süresi verildi.

Çalışma alanında tamamıyla iletişime geçilmiş ve süreç hakkında bilgi verilmiş yaklaşık 26.000 faydalanıcı bulunmaktadır. Bu süreçte tahliye hakkı olanlar için her bağımsız birime 1500 lira kira yardımı yapıldı. Kiracılara 3.000 TL taşınma yardımı yapılmıştır. Bugüne kadar 70 milyon TL kira yardımı yapılmıştır. Aylık yaklaşık 15 milyon lira kira yardımı yapılıyor.

Tahliye Kısa Sürede Gerçekleştirildi

Tahliye, hak sahiplerinin yardımıyla sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi ve yıkım yaklaşık 1 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Büyük Dönüşüm alanında 19 bloğun ihalesi ve inşaatı tamamlandı.

İnşaat hızla devam ederken, yeni Fikirtepe ücretsiz olarak 2 yıl gibi kısa bir sürede hak sahiplerine teslim edilecek. Büyük dönüşüm alanında 19 ada da toplam 11.000 bağımsız bölüm yapılacak büyük dönüşüm alanında. Büyük dönüşüm alanlarının% 55'i donatı alanlarını içerecektir. 11 camii alanı, 8 eğitim örgütü, 1 tıbbi tesis, 1 spor tesisi, kültürel ve sosyal tesisler yaklaşık 120.000 metrekarelik otoparka dahil edilecektir.